Seminar mbi Edukimin Olimpik, Tirane 10 shkurt

25 mesues te Edukimit Fizik qe perfaqesonin 25 shkolla te Qarkut Tirane , ishin pjese e Seminari te zhvilluar ne Tirane date 10 shkurt 2017 , ne ambjetet e  Hotel Doro, seminar ky i organizuar nga KOKSH ne bashkepunim me DAR Qarku Tirane.

Edhe ky Seminar kishte te njejten tematike si aio qe u zhvillua ne qytetin e Lezhes, nen kujdesin e Komisionit Sport per te Gjithe , prane KOKSH me kryetar Z. Ilir Gusho dhe Kordinatore e Projektit Edukimit Olimpik znj. Eda Caushi:

  • Koncepte te Javes Olimpike
  • Organizimi i Dites Olimpike
  • Implementimi Paketes Olimpike ne shkolle.

Presidenti i KOKSH , Z. Bezhani ne fjalen e tij falenderoi vecanerisht DAR te cilet jane partneret tane te pare ne kete inisiative te impelntimit me kaq sukses te Projektit Edukimi Olimpik ne shkolle.

Seminari u pasurua dhe nga paraqitja e projekteve te reja Xhudo ne shkolle dhe Hendbolli ne shkolle nga perfaqesues te Federatave respektive. Qe te dyja projektet gjeten interes dhe u diskutuan menyret e reja te implementimit dhe vecanerisht perfshirja e tyre ne Javen Olimpike si sporte te reja per tu zbuluar dhe  ne perputhjen me konceptin “Zbuloj” te Dites Olimpike.

DSC_8912

DSC_8915

DSC_8937

????????????????????????????????????

DSC_9000

DSC_9063

DSC_8952

Seminar mbi Edukimin Olimpik ne Shkolle, Lezhe , 6 shkurt 2017

KOKSH ka vazhduar bashkepunimin me DAR per realizimin e Seminareve mbi Edukimin Olimpik ne shkolle, me mesuesit e edukimit fizik.

Seminari i pare per kete i vit ishte bashkepunim i KOKSH me DAR Lezhe i zhvilluar me date 6 shkurt 2017, ne qytetin e Lezhes. Morem pjese 20 mesues te perzgjedhur te Qarkut Lezhe mbi bazen e disa kritereve te shperndarjes se shkollave ne te gjithe qarkut ne menyre qe et rregullohet gjitheperfshirja,  si dhe ne baze te numrit te nxenesve per shkolle. Qellimi i perzgjedhjes ne kete faze te pare  te organizimit te seminareve  ishte krijimi i nje grupi te pare te mesuesve te trajnuar per te vazhduar me tej ne fazat e tjera me zgjerimin dhe ne shkolla ne tjera.

Seminari u zhvillua nen kujdesin e Komisionit Sport per te Gjithe , prane KOKSH me kryetar Z. Ilir Gusho dhe Kordinatore e Projektit Edukimit Olimpik znj. Eda Caushi, te cilet trajtuan ne  kete seminar Tematikat e meposhtme :

  • Koncepte te Javes Olimpike
  • Organizimi i Dites Olimpike
  • Implementimi Paketes Olimpike ne shkolle.

Diskutimet ne pjesen e fundit te seminarit ishin gjithashtu te rendesishme pasi marrja e nje feedbacku me opinionet e pjesemarresve  mbi implementimin e projektit eshte pjese e strategjise se KOKSH , per permiresimin e metejshem te punes qe do te garantoj rezultate te sukseshme per te dyja palet.

DSC_0206

????????????????????????????????????

DSC_0159

DSC_0153

DSC_0154

16593853_10210845116456892_1279102174_o

DSC_0186

DSC_0178

DSC_0182

Vizitë në Olimpia

REPORTAZH/ Në vendin ku historia e tradita Olimpike, gdhenden përjetësisht

Mbresat e një vizite në …OLIMPIA

Lajtmotivi miqësi, respekt, përsosmëri, përvojë e cmuar për delegacionin shqiptar

dsc07016

 

 

Nga FATMIR EFICA

Nuk na ndodh shpesh të vizitojmë vende që na ofrojnë njëkohësisht antiken dhe modernen duke na rikthyer  pas në kohë tëk lashtësia, tradita e historia e madhe e Olimpizmit. Shteti fqinjë Greqia, i ka të gdhendura përjetësisht themelet e kësaj tradite, të ruajtura ndër shekuj, e të konkretizuar me muzetë e objektet që kanë “folenë” në Olimpia. Aty ndodhet Qendra e Akademisë Olimpike Ndërkombëtare e cila është kthyer në simbol të sportit të së shkuarës dhe jo vetëm. Teksa endesh në ambientet e kësaj qendre, natyrshëm të lind një lajtmotiv frymëzues për të gjithë sportistët dhe komunitetin e gjërë, por edhe mirënjohje ndaj atyre që me punë e sakrificë por po aq me thjeshtësi e modesti , vënë në dispozicion shumëcka nga jeta e tyre në shërbim të sportit.

VIZITA – Ishte tejet interesante dhe për t’u vlerësuar nisma e KOKSH për një vizitë 3 ditore në Olimpia,në kuadër  të projektit “Edukimi Olimpik”. Jo më larg se disa ditë më parë, u nis grupi i dytë me njerëz të përzgjedhur nga 16 rrethe e qytete të vendit, shumica prej të cilëve mësues të dalluar të lëndës së edukimit fizik, por edhe specialistë, inspektorë apo drejtorë të ZA-ve dhe DAR-ve. Dukej një delegacion i mirë harmonizuar  dhe tejet përfaqësues, si nga shtrirja gjeografike ashtu edhe nga roli i gjithësecilit në misionin e përbashkët për të edukuar vlerat olimpike tek brezat e rinj në të gjithë vendin. Një vemendje të vecantë natyrisht kishin edhe femrat, numri i të cilave ishte i konsiderueshëm duke pasur parasysh që gjithnjë kanë ditur të sjellin kontribute për tu vlerësuar në zhvillimin e sportit në të gjitha nivelet e tij.

UDHETIMI – Autobuzi që niset nga Tirana drejt Kakavijës “mbledh” me ndalesat nëpër qytete, edhe pjestarët e delegacionit. Kilometrat e përshkuar nga Shqipëria në Olimpia drejt Qendrës së Akademisë Olimpike Ndërkombëtare kalojnë pa u ndjerë, thuajse më një “frymë”. Endrra për të qenë për mbi 60 orë në një qytet që ndodhet në “zemër” të Greqisë, 19 kilometra afër Pirgos,  të josh fort. Sapo mbërrin në qytezën Olimpia, të shfaqen para syve kushtet ideale të një amfitetari gjigand sporti. Aty të mbërthejnë emocionet e nuk di nga të ja fillosh me shuarjen e kuriozitetit për gjërat e panjohura. Një program i mirë ideuar të ndihmon të kuptosh dy stilet e jetës sportive që konkretizohen në mënyrë harmonike me njera-tjetrën. E shkuara është aq prezent në të tashmën moderne , saqë asnjehërë nuk mund të mendohet pa traditen shekullore qe na sjell në ditët e sotme vlerat sportive.

Nga alternimit të këtij “binomi” nuk është e vështirë të ambientohesh me jetën në Olimpia. Edhe pse një sezon vjeshtor, natyra ndërthur bukur të gjithë elementët e saj që zbukurojnë më shumë investimet njerëzore të mirë menduara.

Vëren gjithashtu dorën e investimeve me bazament që të servir ambienti, jo vetëm prej bukurisë e hijeshisë së natyrës e të kryera me largpamësi.

TRADITA – Në një kompleks të tillë sportiv nuk  mungon asgjë…Të duket sikur “udhëton” në kohë mbi  muzetë historikë që ke para syve, teksa gjithë vemëndjen e rrëmben informacioni i detajuar që të serviret i trashëguar në mënyrën më të mirë mes brezave. Shumëllojshmëria e shtrirjes së sporteve kolektive e individuale, “heronjtë” e protaginistët e gdhendur në kujtesë, bëhen të prekshëm. Ja pse udhëtimi për në Olimpia e justifikon plotësisht përmbajtjen e shuarjes së kureshtjes duke mësuar plot të “fshehta” nga historia. Në atë moment të vjen në mend misioni që këtë përvojë kaq të rëndësishme ta reflektosh po aq mirë dhe bukur edhe në vendin tënd, aty ku sporti ynë ka vërtetë nevojë për të tjerë hapa zhvillimi e progresi.

SEMINARI – Për ta mbajtur mend gjatë këtë vizitë në Olimpia, është llogaritur këndshëm zhvillimi i seminarit me temë: Organizimi i veprimtarive sportive me frymë Olimpike”. Salla moderne e Konferencave e Akademise Olimpike Ndërkombëtare e vënë në dispozicion, përgatitja e lektorëve, shfaqja në monitor e aktiviteteve të kryera gjatë viteve të fundit në Shkodër, Tiranë, Lushnje, Ballsh, Kavajë, Elbasan, etj. i jep seriozitetin e duhur vizitës së punës në Olimpia. Specialisti i mirënjohur i Edukimit Fizik dhe Sportit Petro Qendro nënvizoi disa orientime të qenësishme në ligjeratën e tij që u ndoq me shumë vëmendje. Olimpizmi është filozofia e jetës që bashkon dhe kombinon në tërësi cilësitë e trupit, vullnetit dhe mendjes duke e ndërthurur sportin aq bukur me kulturën dhe shëndetin. Motoja “leviz, mëso, zbulo”, në javët e ditët Olimpike të zhvilluara në Shqipëri në shumë qytete, ka bërë bashkë traidicionalen me modernen.

PREMTIMI – Disa propozime që erdhën natyrshëm, morën trajtën e premtimeve konkrete. Do të sensiblizohet ideja dhe mundësitë që Apolonia në Fier, Bylis në Mallakastër, Kalaja e Rozafës në Shkodër, Kalaja e Bashtovës në Kavajë të shndërrohen në destinacionet e Javëve dhe Ditëve Olimpike. Pa nenvleftësuar kurrsesi vende të tjera të mundshme e të bukura që ka kudo në Shqipëri dhe ku mund të organizohen aktivitetet sportive. Sipas shumicës së pjestarëve të delegacionit shqiptar në Olimpia, mund të jenë këto vende me aq shumë resurse të traditës e historisë që plotësojnë kushtet e ku ka mundësira të marr jetë e të zhvillohet stili i një trashigimie sportive si ajo në Olimpia të Greqisë, për tu kthyer pse jo edhe këto qytete në arena të Olimpizmit shqiptar.

SPORTI – Edhe pse qenë të pakta orët e kohës së lirë, nuk mungoi  organizimi spontan i disa ndeshjeve në volejboll, basketboll, minifutboll, shah, pingpong, etj.

Të ndarë në grupe të vogla, gjithëkush gjeti vendin e kohën të ushtrohet me pasionin që e karakterizonte. Ta impononin natyrisht kushtet ti riktheheshe dëshirës që të bëje drejtpërdrejt lojtari(e)n, apo arbitri(e)n. Përmes edhe shumë batutave ndeshjet sollën një tjetër kënaqësi më shumë të stileve e përvojave të ndryshme të ndërtimit të skuadrës mbi bazën e njohjes së parë direkt në kushte loje. Nuk mungonin më pas edhe komentet e analizat e ndryshme reflektuese në oraret e uljes për ngënie, apo në dhomat komode të pushimit.

VLERËSIMI – Aktivitet i vecantë në llojin e tij që na vlejti shumë, u shpreh mësuesja Eglanina Cuni nga Elbasani, e cila vlerësoi si një përvojë të mirë edhe modelet e paraqitura prej kolegëve. Veprimtaritë olimpike, sipas prof. Petro Qendros janë festa ku masiviteti, numrat, figuracionet shërbejnë si ABC e praktikës së të gjitha veprimtarive fizike. Xhorxhi Lekbello nga DAR Tiranë pohon se aktivitetet e larmishme në kryeqytet e rrethinat e tij, kanë patur si bazë eksperiencën pozitive të grumbulluar në vite. Edmond Karanxha nga shkolla “Fan S.Noli” Tiranë tregon se si bëhet përzgjedhja specifike e sporteve dhe mbi të gjitha përmirësimin e infrastrukturës duke ngritur së fundmi një palestër moderne inaguruar vetëm pak kohë më parë. Ish-futbollisti i Vllaznisë Endri Caku paraqiti argumente mjaft interesante për traditën e madhe sportive në Shkodër,një qytet me gen të mirfilltë olimpik. Bardhok Pulaj nga DAR Lezhë nënvizoi rikthimin e vëmendjes te masiviteti e larmishmëria e sporteve për gjallërimin e jetës olimpike në shkolla. Brunilda Dhamo nga DAR Fier dhe Gentian Dërvishaj nga ZA-Mallakastër, propozuani se në Apoloni dhe Bylis vendet janë ideale për t’u orgaizuar së shpejti Ditët Olimpike me dimension mbarkombëtar. Aktivitetet olimpike janë gërshëtuar mirë edhe informacionin e ndërsjelltë, për të plotësuar jo vetëm me ide por mbi bazë praktikimi të aktiviteteve të parealizuara më parë theksoi mësuesja Nina Bano.

MBRESA – Takimi në Olimpia do mbetet i paharruar për delegacionin sportiv shqiptar. Jo vetëm në aspektin profesional mbi kënaqësinë e përfitimit dhe shkëmbimit të përvojave në interes së përmirësimit të punës së përditshme por edhe në evidentimin e anëve të panjohura që kush më shumë se njerëzit që meren me sport dinë ti shpalosin. Duket se morën miratim shumë ide konkrete për zbatimin e programeve dhe praktikave sportive. Një falenderim i merituar për Komitetin Olimpik Kombëtar Shqiptar nga delegacioni që këto momente të vecanta, i fiksuan në celuloid për të jetuar gjatë.. Ishte një triditësh me mbresa të pashlyeshme…

 

 

Kurs 3 ditor per Administratore Sportive (2016)

sport-administration-manual

Kurs për Administratorë Sportivë (3 ditor)

Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar, vijon angazhimin e tij për zhvillimin e kapaciteteve njerëzore nëpërmjet trajnimit, me synim përmirësimin me njohuri, të burimeve njerëzore që operojnë në fushën e sportit apo japin kontribut në Federatat ose Shoqatat/Klubet Sportive. Në përmbushje të këtij qëllimi, KOKSH ka planifikuar të zhvillojë dy Kurse për Administratorë Sportivë deri në fund të vitit 2016.

Për regjistrimin, shkarkoni formularin e aplikimit, e plotësoni atë dhe dërgoni atë në adresën e-mail kliton.muca@nocalbania.org.al

Mendime per ndryshimet ne Ligjin per Sportin

picture1

Te nderuar anetare te KOKSH,  shoqata sportive, klube sportive, sportiste, individe dhe specialiste te sportit, sportedashes dhe cilado pale e interesuar qe ndikohet nga ligji per sportin.

Pas nje kerkese te vazhdueshme per permiresimin e ligjit per sportin ne menyre qe ti pergjigjet sa me mire kerkesave te sotme per zhvillimin dhe organizimin e sportit, Ministria e Arsimit dhe Sportit ka pregatitur draftin per ndryshimet ne ligjin per sportin i cili do te kaloje se shpejti ne Komisionin parlamentar perkates.

Ne menyre qe ligji te jete sa me gjithe perfshires dhe afatgjate, po bejme kete njoftim qe cdo pale e interesuar te kontribuoje me opinionin apo komentet per ndryshimet e propozuara te cilat do te jene pjese e ligjit te ardhshem.

KOKSH si nje nga nga institucionet e rendesishme dhe pale e interesuar do te marre ne konsiderate cdo opinion apo koment qe do te jepni dhe do te percjelle me pergjegjesi institucionale cdo kontribut te vlefshem tuajin.

Opinionet dhe komentet tuaj ju mund ti dergoni ne adresen e e-mail secretariat@nocalbania.org.al ose ne faqen e facebook te KOKSH mund te komentoni ne murin e komenteve ose mund te dergoni mesazh.

KOKSH vlereson cdo kontribues qe do te dergoje e-mail apo mesazh ne facebook te KOKSH.

Ju lutem gjeni ne linkun vijues Projektligjin e pregartitur nga MAS me ndryshimet e propozuara si dhe Ligjin ekzistues Per Sportin (2005 me ndryshmet ne 2007 dhe 2008).